10 jaar projectteams, zonder PSU geen STERK Team

Al meer dan 10 jaar bouwen wij sterke projectteams in de Bouw/Infra & Energie/Watersector. Hoe wij dat doen? Wij begeleiden PSU en PFU met onze no-nonsence mentaliteit en Insights Discovery als groeiversneller. Onze taal sluit goed aan. En onze ervaring kennelijk ook. Lees hier het hele artikel.

Iedereen heeft zijn specialisme. Een van onze specialismes is het bouwen van sterke projectteams in de Bouw/Infra & Energie/Water sector.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want in deze multi disciplinaire projectteams speelt er veel, op meerdere niveau’s en met verschillende agenda’s. Wat ons betreft; hoe complexer hoe beter. Vaak gaat het in de samenwerking niet over de inhoud maar vooral over de complexiteit in de samenwerking tussen de mensen, de verschillende partijen, de contractvorm en de contractfase.  De complexiteit maakt dat onze ervaring als samenwerking expert dan ook echt toegevoegde waarde heeft binnen projectteams. Soms “reizen” we als teamcoaches jaren mee, door alle fases van het project.

Onze no-nonsense aanpak sluit goed aan bij deze teams. Onze eerste vraag is altijd: ‘waarvoor sta je samen aan de lat’? In onze taal een echte ‘bovenstroom’ vraag, die voor een projectteam vaak makkelijk te beantwoorden en te onderbouwen is. Wij ervaren echter dat iedereen toch wel een eigen interpretatie van “de scope” heeft. Deze eigen waarheid heeft te maken met de (IPM-) rol in het projectteam. Maar ook van welke “bloedgroep”je bent. Wij hebben soms in een projectteam wel 6 bloedgroepen; een architectenbureau, RWS, een provincie, een waterschap, een aannemer en een expert rol.

Een PSU gaat dan echt over HOE ga je dat samen doen in de samenwerking en hoe blijven jullie in verbinding en samenwerken als het project onder druk (tijd, geld, middelen) komt te staan’?  En ook hoe staat het met de ‘soft skills’ van het leiderschap? Want buiten de mensen van dit projectteam, zijn er vaak nog tientallen mensen werkzaam aan dit project. En deze mensen hebben allemaal richting en duidelijkheid nodig en moeten vaak ook samenwerken met mensen uit andere bloedgroepen. Een complex systeem, waarbij wij het projectteam als een “leiderschap team” zien. Want de mores of ook wel de “ongeschreven regels“ van dit projectteam, cascadeert altijd door naar de rest van de mensen die aan/in het project werken.

In onze taal zijn dit meer ‘de onderstroom’ vragen waar gelukkig tegenwoordig ook al vanaf de aanbesteding aandacht aan wordt besteed en budget voor wordt gereserveerd.

Veel projectteams zijn gelukkig georganiseerd volgens de IPM-methode. De IPM-rollen helpen om de complexiteit te overzien. Ook bij het begeleiden van een projectteam met counterpartners en gelukkig gaan deze IPM teams vanaf het begin van het project aan de slag met teamcohesie, samenwerking en leiderschap.

Wij gebruiken hierbij Insights altijd als taal, tool en ontwikkelinstrument. Niet als dogma maar als hulpmiddel om versnelt het goede gesprek met elkaar aan te gaan. Om inzicht te krijgen waar de ander anders in is. En zo elkaar versneld te begrijpen, te versterken en zeker als het moeilijk wordt samen tot een oplossing te komen.

We starten onze begeleiding met een intake met de projectmanager(s) en vervolgen dit met een PSU (Project Start Up) en frequent herhaalde PFU’s (Project Follow Up) om de teamcohesie te ontwikkelen en te borgen. Hoe staat het met de communicatie, samenwerking en sfeer binnen het team? Hoe halen jullie de ruis eruit bij onduidelijkheid en houden jullie de ogen op de bal? Een terugblik en vooruitblik geeft hierbij inzicht.

Vol trots kijken we in het kader van 10 jaar STERK terug op de begeleiding van vele kick-off’s/ PSU’s en PFU’s voor de samenwerking tussen o.a; Tennet, BAM, BPD, RWS, PNH, Enexis, Engie, Istimewa, Spie, DuraVerMeer, ROADviseurs en TBI. En fijn dat in deze ‘harde sector’ het gebruik van ‘soft skills’ het verschil maakt. Dat vinden wij namelijk ECHT STERK bij projectteams!