B. Braun HR-directeur Elke Corens: “Vertraging inbouwen om te verdiepen”

“Je kunt pas resultaat behalen als het goed zit in de buik en het hart van de mensen.”

B. Braun is een van de meest vooraanstaande leveranciers van gezondheidsproducten ter wereld. Ze voorzien de wereldwijde gezondheidszorgmarkt van producten en systemen voor anesthesie, intensive care, cardiologie, nierzorg en chirurgie. Ook biedt het bedrijf diensten aan klinieken en artsen in privéklinieken en de thuiszorgsector. Elke Corens is HR-directeur voor Nederland en België en zo’n vier jaar geleden startte de samenwerking met STERK Teamontwikkeling: “Je kunt pas resultaat behalen als het goed zit in de buik en het hart van de mensen.”

Elke vertelt: “De samenwerking met STERK Teamontwikkeling is zo’n vier jaar geleden ontstaan. In het verleden hadden we eens iets met Insights gedaan, maar dat was een beetje weggezakt. We startten met een teamsessie voor één bepaald team, maar inmiddels willen we dat elk personeelslid binnen Nederland en Beligië een Insights profiel krijgt. Iedereen krijgt zo meer inzicht in zichzelf en daardoor worden ze ook nieuwsgierig naar een ander.”

Waarom dit voor B. Braun zo belangrijk is, is volgens Elke heel duidelijk: “Bij B. Braun staat de mens op de eerste plaats, dat zit echt in ons DNA. Iedereen heeft een naam, bij ons ben je geen nummer. We streven binnen teams dan ook naar meer verbinding. Door een goede verbinding met elkaar wordt ook de verbinding met de klant beter. Je kunt namelijk niet alleen focussen op resultaat. Als het in de buiken en harten van de mensen niet zo ervaren wordt, worden er ook minder resultaten behaald. Je moet het samen als team voor elkaar krijgen”, aldus Elke.

Groei en pijn in het managementteam

Na verschillende STERK Teamontwikkeling Insights sessies met bijna alle teams van B. Braun in België en Nederland hebben onlangs ook de eerste leiders team twee sessies gehad over verbindend leiderschap in de organisatie. Elke: “Binnen het management waren wat wisselingen geweest en het was daardoor goed om te kijken naar de plussen en minnen van het team. We kijken naar de groei, maar ook zeker waar de pijn zit.”

Elke vertelt hoe de managers de sessie met STERK hebben ervaren. “De stappen van STERK (ontdekken, doorbreken, ontwikkelen en borgen) zorgen ervoor dat je eerst voorzichtig aan elkaar kan snuffelen in een veilige omgeving. Elkaar leren kennen. Verbinding maken, het contact met elkaar aangaan. In een volgende sessie ga je pas met elkaar de diepte in. Hierdoor veranderde enige onzekerheid bij de managers al snel in dankbaarheid. Ze waarderen het dat we vertraging inbouwen om te kunnen verdiepen. Want dat is wat je doet, wij vragen hen om te vertragen. Even stilstaan om dieper te kunnen kijken en om vervolgens te kunnen groeien als team.”

“We spreken de taal van de kleuren”

De sessies, geleid door STERK, heeft Elke als erg goed ervaren. “Henk en Jacqueline zijn een top team. Jacqueline heeft een mooie extraverte energie en ze is erg creatief. Als mensen dreigen weg te zakken kan zij ze weer heel goed opzwepen om de aandacht erbij te houden. Henk zorgt ervoor dat we stilstaan bij waar we moeten blijven staan. Niet weglopen van wat moeilijk is, maar er juist dieper op ingaan ook al zijn het soms moeilijke dingen. Beiden vertrouwen ze echt op het volgen van hun intuïtie. Hierdoor passen ze hun programma nog wel eens on the spot aan zodat het perfect bij de groep past.”

Elke merkt dat de ‘taal van de Insights kleuren’ echt gaat leven. “De kleuren zijn bijna continu onder de aandacht nu. Daar kunnen medewerkers echt op voortborduren. Daarnaast hebben we ook het plan om van een aantal personeelsleden Insights ambassadeurs te maken. Zij kunnen dan de rest scherp houden. Ook bij de leiders merken we resultaat. Ze zoeken elkaar veel sneller op en ze geven elkaar sneller feedback. Het gaat niet meer om ego’s, maar om samen doelen bereiken!”