Bracamonte: STERK is mijn partner voor mens- en teamontwikkeling

Als wij het goed hebben rollen er vanzelf meer broodjes van de band.

Bracamonte Convenient Kitchen levert dagelijks een compleet assortiment Grab & Go producten, sandwiches, dikke boterhammen, broodjes tot en met salades, verse sappen, en zuivelproducten.

Het bedrijf is sinds 2004 actief, groeit nog steeds en heeft inmiddels een stevige positie verworven in dit marktsegment. Wekelijks worden 30.000 broodjes gesmeerd en 1000 liter yoghurt verwerkt. Klanten van Bracamonte zijn onder andere BP, het Erasmus Ziekenhuis en Starbucks.

Om deze groei vorm te geven moet ook de organisatie meegroeien in professionaliteit en leverings zekerbaarheid en heeft daarvoor de volgende doelstellingen geformuleerd:

SAMEN OP REIS •Uitdaging •plezier •wendbaar •groei •resultaat

 

1. De vraag

Sandrijn Poortman directeur van Bracamonte legde het volgende vraagstuk aan ons voor:

“Begeleid ons in de volgende fase van onze groei op de ‘onderstroom’ waarbij we vanuit een vernieuwd sterk MT en het middenkader als Samen Sterk Team richting en sturing aan de groeidoelstellingen van Bracamonte Convenient Kitchen kunnen geven. Ik wil hierbij de volgende laag versneld aanhaken”.

Onze kijk op deze vraag:
Een bedrijf van deze omvang dat zo hard groeit moet uiteindelijk naar een andere organisatievorm om te voorkomen dat de groei stagneert. Een professioneel Management Team moet geïnstalleerd worden, taken overnemen van de directeur en vanuit hun teams invulling gaan geven aan de groei doelstellingen. Voor de directeur betekend dit gaan loslaten ( of anders vasthouden zoals hij zelf zegt) en sturen op kaders doelstellingen, profesionalisatie van het management team en empowerment van de medewerkers en teams.

 

2. Onze oplossing

Onze visie

Wij geloven dat succesvolle organisaties bestaan uit teams van sterke professionals.
Dit zijn mensen die zichzelf kennen, krachtig en kwetsbaar durven zijn, impact hebben en samen talenten en kwaliteiten benutten. Kortom, mensen die hun persoonlijke en organisatie koers kennen, verantwoordelijkheid pakken en samen werken aan resultaat. Wij geloven dat organisaties groeien door de groei van mensen.

Onze aanpak:

Wij stellen in co-creatie met directie en management een Teamontwikkel programma op. Hierbij gaan we de organisatie begeleiden op de Onderstroom om als sterk team gezamenlijk invulling te gaan geven aan de groeidoelstellingen. Hiernaast vind ook coaching plaats en word Bracamonte op de Bovenstroom begeleid door strategisch ontwerpbureau Inc.

Stap 1: Samen Ontdekken
Allereerst zijn we met het MT een dag naar de Pier van Scheveningen gegaan om mbv Insights zicht te krijgen op de persoonlijkheden en de teamdynamiek van het MT. We hebben gekeken naar voorkeuren, communicatiestijlen, drijfveren en valkuilen en hebben gekeken hoe het team reageert onder stress. Tenslotte hebben we ieders ontwikkelgebieden geïnventariseerd en geadresseerd.

Stap 2: Samen Doorbreken
Tijdens een 2- daagse MT sessie in Wijk aan Zee zijn we een slag dieper gegaan met elkaar en hebben we gewerkt een verdieping en verbinding. Waar kom je vandaan? Wat zijn je dieperliggende drijfveren, waarom doe je wat je doet? En hebben we de dagen afgerond met een persoonlijke reflectie en doorbraakoefening. “wat moet ik loslaten als ik deze stap met het team wil maken?”

Stap 3: Team in de praktijk
Tijdens een zeiltocht op de Lemsteraak is het team gezamenlijk aan de slag gegaan om met het schip als metafoor invulling te geven aan samenwerking, taken verdelen, koers zetten, etc. Inhoudelijk zijn we aan de slag gegaan met het opstellen van de Kernwaarden voor Bracamonte.
Tijdens een vervolg zeilreis is de volgende laag van teamleiders aangehaakt om de teamvorming en Kernwaarden van onderaf invulling te geven.

Stap 4: Bijsturen
Ieder verandertraject gaat door een verandercurve. Ook het team gaat door veranderfases. Na de stormingsfases zijn er wijzigingen in het MT opgetreden en besteden we een extra dag om het vernieuwde MT met elkaar te verbinden. Verder besteden we deze dag nogmaals aandacht aan de waarden die we mbv het Insights TE model uitwerken voor klimaat en flow ( Onderstroom)

“Foto Insights TE model”

Stap 5: Samen Sterk Team
Om de volgende laag versneld aan te haken wordt een samen sterk team samengesteld van alle teamleiders en voormannen/vrouwen. Als 1e stap in de teamvorming worden alle 20 teamleden door een inhouse Insights workshop geleid om inzicht in zichzelf en elkaar te krijgen.

Stap 6: Samenwerken binnen het Samen Sterk Team
Om een volgende stap te maken als team gaan we naar Muiderberg en luisteren hoe ieder teamlid, mbv een persoonlijk voorwerp, aankijkt tegen samenwerken. Voor de 1 gaat het over communicatie, voor de ander gaat het over verbinding. Mooie persoonlijke verhalen die zorgen voor verbinding en het WIJ-gevoel. We sluiten de sessie af met een hilarische teamopdracht om gezamenlijk mbv de Marsh mellow challenge een toren te bouwen.

Stap 7; Lancering Bracamonte Kitchen Convenient concept.
Op 14.9 wordt dan uiteindelijk vol trots het voor klanten, leveranciers en partners het nieuwe concept gelanceerd. Samen zijn ze sterk, trots en zijn ze klaar voor de volgende groeistap.

Plus teamfoto Muiderberg sessie

3. De resultaten

Meer zelfinzicht
De MT leden krijgen meer inzicht en bewustwording in zichzelf, in de anderen en hun impact op de anderen. Ze leren elkaar kennen op persoonlijkheid niveau en krijgen zo inzicht in elkaars kwaliteiten, talenten en drijfveren. De teamleden kennen elkaars leiderschap – en communicatie stijl.

 • Meer teaminzicht
  Het team heeft inzicht en is bewust van teamfases, teamkwaliteiten en de teamdynamiek, ook onder stress.
 • Praktische handvatten om samen te ontwikkelen
  Het samen sterk team beschikt over Insights handvatten om elkaar beter te benutten, feedback te geven, effectief te communiceren, motiveren en inspireren en te werken onder stress.
 • Stevige basis teamspirit
  Het samen sterk team heeft begrip, respect en vertrouwen in elkaar als een stevige basis voor verder teamontwikkeling en effectief prettig samen werken; spreekt elkaar aan, kent de verschillen
 • Het samen sterk team heeft commitment op de strategie en op de samen gestelde doelen.
 • Eilandjes zijn geslecht, men praat met elkaar ipv over elkaar en is gezamenlijk supertrots op Bracamonte Convenient Kitchen

“Foto’s open dag/ nw. huisstijl”

Dit zegt Sandrijn Poortman- Directeur Bracamonte over het Samen STERK programma:

STERK is mijn partner voor mens- en teamontwikkeling