“Als er ruis in het mt is, sijpelt dat door naar de hele organisatie”
Irado verzorgt onder andere de gescheiden huishoudelijke afvalinzameling in Capelle aan den Ijssel, Schiedam en Vlaardingen daarnaast verzorgen ze het beheer van de openbare ruimte voor de gemeenten Capelle aan den IJssel, Schiedam en Vlaardingen. Al vijf jaar lang kiest directeur Andre Hertog ervoor om samen te werken met STERK teamontwikkeling. Henk en Jacqueline begeleiden het managementteam van Irado jaarlijks middels een sessie waarin steeds weer een ander thema centraal staat. De focus voor dit jaar is het verbeteren van de samenwerking binnen het mt. Ook het middel management (mmt) wordt hier nu bij betrokken.
Irado directeur Andre Hertog vertelt dat de samenwerking met STERK teamontwikkeling vijf jaar geleden begon. “De eerste stap was ervoor zorgen dat iedereen een Insights Discovery profiel kreeg. We wilden het mt inzicht geven in vragen als ‘Wie ben ik? Wat zijn mijn kwaliteiten? Hoe ga ik om met anderen?’ Zo zijn er veel mensen met een rode voorkeur in ons team en als je dan niet uitkijkt sneeuwen de teamleden met een groene en gele voorkeur onder.”
Doordat STERK al jaren samenwerkt met Irado kennen Henk en Jacqueline het bedrijf heel goed. Daarnaast kennen ze ook elk individu in het managementteam. “Ze kennen de individuele positieve kanten en de valkuilen van teamleden”, vertelt Andre. Dat is een mooie basis want inmiddels voelen de mt-leden zich vertrouwd genoeg om verder te werken aan de volgende stap: de samenwerking binnen het mt verbeteren.
Kwetsbaar opstellen
Het is belangrijk om beter samen te werken, want teamleden moeten inzien dat ze elkaar nodig hebben. Je moet de competenties van elkaar inzetten om succes te behalen. Andre: “Je bent wederzijds afhankelijk van elkaar en als je het ergens niet mee eens bent moet je de ander niet de schuld geven. Je moet dit soort problemen juist bespreekbaar maken. Niemand heeft schuld, je hebt elkaar nodig. Stel je kwetsbaar op. Als er ruis is binnen het team, sijpelt dit door naar de rest van de organisatie.”
Andre vertelt dat het alleen lukt om de samenwerking binnen het mt te verbeteren als de teamleden zich veilig voelen. “Pas dan lukt het om open te zijn zodat we valkuilen kunnen omzetten in positief gedrag”, vertelt Andre. “Henk en Jacqueline zorgen er echt voor dat die veilige omgeving er is tijdens de sessies. Ze zien de valkuilen van de groep en kunnen die op een positieve manier aan ons laten zien.”
Gedrag veranderen is het moeilijkst
In elke sessie staat een ander thema centraal. Zo was dat vorig jaar compassie en dit jaar draaide het om meesterschap. Andre: “Dit betekent niet dat je de meester gaat uithangen, maar dat je processen verbetert doordat je je verantwoordelijkheid neemt. Valkuilen borgen en omzetten in gedrag.”
“Iedereen ziet nu in dat het belangrijk is om open te zijn naar elkaar, maar het is moeilijk om je eigen gedrag aan te passen. Na de jaarlijkse sessie met STERK is iedereen altijd heel enthousiast, maar hoe houd je dat vast? Het is belangrijk om juist na zo’n sessie aan de slag te gaan. Zo wijzen we eigenaren aan die de te nemen stappen bewaken. Tijdens vergaderingen starten we bijvoorbeeld met een check-in en eindigen we met een check-out. Wat ging goed? Wat kon beter? Henk en Jacqueline helpen hierbij. Ze geven tijdens de sessie tips voor hoe je scherp blijft op je gedrag en dat van een ander.”
Andre vertelt dat het kwetsbaar opstellen heel belangrijk is voor het gezamenlijk neerzetten van meer effectiviteit. “We maken geen ruzie in de wandelgangen, maar pakken ons meesterschap en zetten de stap om personen aan te spreken op gedrag.”