Nynke Bremer vertelt over Insights teamdag voor gemeente Dronten

“Henk en Jacqueline voelen goed aan wat je als leider nodig hebt”

Nynke Bremer is sinds de zomer van 2019 teammanager Financiën, Planning & Control en Inkoop bij de gemeente Dronten. Voorheen werkte ze zelf als teamlid binnen het team, maar toen er een nieuwe manager gezocht werd, gaf de gemeente haar de kans en het vertrouwen. Nynke was nieuw, maar ook de afdeling Inkoop werd samengevoegd met Financiën, Planning & Control. Volgens Nynke genoeg reden om een Insights teamdag te organiseren.

Nynke vertelt dat ze instinctief leiding geeft. “Ik doe veel op gevoel. Dat is echt mijn stijl.” Toen Nynke manager werd van het team waar ze eerst zelf in werkte veranderde haar rol. “Dat was leuk, maar ook heel spannend. Ik ken de mensen al en dat maakt het makkelijker, maar ook gaan ze anders naar je kijken omdat je zelf een andere rol hebt. Ik geloof dat ik in mijn kracht sta door zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven.” Direct tijdens haar sollicitatie maakte Nynke bekend dat ze graag een Insights sessie wilde organiseren. “Zo kon ik laten zien wat ik belangrijk vind. Laten zien dat het gaat om verbinding, samenwerken, niet op eilandjes werken.”

Nynke, tweede van links, tijdens de Insights teamdag in gesprek met een aantal van haar teamleden.

Dienend leiderschap

Het samenwerken en verbinden zit ook in de Gemeente Dronten, vertelt Nynke. “Bij ons is dienend leiderschap heel belangrijk. We hebben een relatief nieuw managementteam en samen hebben we een heel traject afgelegd. Bij ons leeft de softe kant van leiderschap; als leider kijk je naar wat je mensen nodig hebben, hoe ze kunnen groeien en hoe jij ze als leider daarbij kunt helpen.”

De Insights teamdag die Nynke wilde organiseren sluit perfect aan op de visie van de gemeente. Ook hadden veel teams al eens een Insights sessie gedaan. Wel wilde Nynke het liefst een sessie doen met een externe partij. “Het kon bij de gemeente ook intern, maar mijn wens om extern iets te regelen was groot. Ik had het gevoel dat mijn team zich veiliger zou voelen bij een externe partij. Ook haal je naast de intern al aanwezige kennis een stukje extra kennis binnen.”

Een kleur opgeplakt krijgen?

Nynke kwam per toeval in contact met Henk en Jacqueline van STERK teamontwikkeling. “Toen ik aangaf dat ik graag een externe sessie wilde organiseren, hoorde ik dat Henk en Jacqueline geheel toevallig die dag nog voor een ander team bij ons op bezoek kwamen. Ik kon ook diezelfde dag bij ze aanschuiven en vervolgens presenteerden ze hun verhaal in een sterke presentatie. Ik had direct een goed gevoel. Henk en Jacqueline denken precies zo over samenwerken als wij bij de gemeente.”

“In Elburg vonden we een inspirerende locatie die zeker heeft bijgedragen aan het succes van de sessie. Ook hebben Henk en Jacqueline de sessie perfect begeleid. Ze voelden precies aan wat mijn team van ongeveer 20 mensen nodig had. Al bij de start vroegen ze aan iedereen hoe ze naar de sessie toe waren gekomen. Een aantal voelden best een drempel. Die vroegen zich oprecht af of ze nu even een kleur opgeplakt gingen krijgen en dat dan zou bepalen wie ze zijn. Dat gevoel mocht er ook echt zijn en aan het einde van de dag bleek dit gevoel bij iedereen verdwenen. Iedereen was enthousiast.”

Collega’s vullen elkaar aan

“Het was allesbehalve zo dat ons team niet goed samenwerkte, maar door het samenvoegen van de afdeling Inkoop en mij als nieuwe manager konden we wel een verbindingsslag maken.” De sessie heeft hier zeker aan bijgedragen vertelt Nynke. “We werken nu nog beter samen en zijn complementair aan elkaar. Mensen denken nu ik hoef niet alles zelf te kunnen, en dat is oké. Ook zoeken collega’s elkaar vaker op. We hebben op de Insights dag sterktes en zwaktes van elkaar besproken en ik merk dat het een stuk persoonlijker is op de werkvloer.”

Zelf maakt Nynke nu bewustere keuzes als ze mensen aan projecten of taken ‘hangt’. “Ik zet mensen met verschillende kleuren bij elkaar om een project zo goed mogelijk te laten slagen. Zo proberen we de kleuren echt levend te houden. Daarnaast heb ik na de sessie nog contact gehad met Henk van STERK. We hebben de dag geëvalueerd en Henk kwam nog met de tip om elke maand een aandachtspunt uit de sessie te halen en deze te behandelen in het team.”

Over die nazorg van STERK teamontwikkeling is Nynke goed te spreken. Ze willen echt helpen. Dat is in sessies met andere partijen wel eens anders geweest. Dan doe je de sessie en dan krijg je na afloop bijna direct de factuur. Nynke zegt STERK zeker te zullen aanraden bij andere bedrijven. “Henk en Jacqueline geven je echt een goed gevoel. Ze voelen aan wat je als leider en als team nodig hebt. Je merkt gewoon dat ze een hele rugzak vol kennis en ervaring hebben en precies weten welk stukje kennis ze wanneer in moeten zetten.”