Communicatie OR-groep verbeteren: samenwerken vanuit diversiteit

STERK Teamontwikkeling faciliteerde een kick-off om de OR te versterken in haar samenwerking

Dit is een anonieme klantencase omdat de bedrijfsnaam niet vermeld mag worden.

De OR-groep binnen een groot bedrijf wilde de communicatie binnen hun groep verbeteren. Want hoe kom je goed over als groep? Zowel richting werknemers als richting bestuur? STERK Teamontwikkeling faciliteerde een kick-off om de OR te versterken in haar samenwerking. Deze communicatie- en feedbacktraining viel goed, want volgens de plaatsvervangend voorzitter wordt er nu al veel meer feedback gegeven. “Die feedback zien we niet als aanval, maar als iets positiefs waar je direct wat mee kan.”

De OR-groep binnen de organisatie bestaat uit 16 mensen en vertegenwoordigt de belangen van circa 1500 medewerkers. De groep geeft aan dat: “De mensen binnen de OR komen allemaal uit verschillende afdelingen en lagen in het bedrijf. Iedereen heeft een eigen niveau en kennisgebied. We hebben de afgelopen tijd met elkaar de manier van werken veranderd, en konden daarnaast nog hulp gebruiken op het gebied van communicatie.”

Laagdrempelig en verfrissend

De vraag naar betere communicatie ontstond eind 2018 toen een werkgroep binnen de OR een nieuwe aanpak en vergaderstructuur voor de OR ontwikkelde. Belangrijk binnen dit verbetertraject was ook de opleiding en ontwikkeling van OR- leden. “Op inhoudelijk vlak weten we wat we moeten doen, maar hoe kun je beter overkomen met zo’n diverse groep? Hoe communiceren we effectief onderling? Hoe benader je het bestuur?”

Met deze vraag in het hoofd werd gezocht naar een partij die kon helpen. Via via kwam de plaatsvervangend voorzitter in contact met STERK Teamontwikkeling. “We hoorden dat Henk en Jacqueline dichtbij de mensen staan en wat ons aansprak was de laagdrempelige, no-nonsense en verfrissende aanpak. Tijdens de intake bespraken we welk doel we voor ogen hadden. De sessie van STERK mocht Insights als basis hebben, maar mocht geen herhaling zijn van een eerder gevolgde Insights training.”

Betrokken gevoel

De training van Henk en Jacqueline begon goed. “Ze vroegen ons eerst naar de kleuren. Weet je nog wat ze betekenen? En weet je nog welke kleuren voor jou dominant zijn? Ook het opstarten met een energizer zorgde direct voor meer vertrouwen en een betrokken gevoel.”

“Vervolgens gingen we aan de slag met feed forward, een nieuwe manier van feedback geven. Aangeven dat je iets hebt opgemerkt en zeggen welk gevoel je daarbij krijgt. Binnen de groep waren de reacties goed. We merken nu al dat feedback geven makkelijker gaat. Zowel individueel als binnen een groep. We zien de feedback niet als aanval, maar als positief.”

Begrip voor elkaar

De OR-groep was tevreden over de training. “Henk en Jacqueline konden goed en met een gepaste dosis humor de verschillende type mensen neerzetten gebaseerd op de Insights kleuren. Op deze manier heb je er direct een beeld bij en krijg je meer begrip voor de ander.”

“In oktober dit jaar (2019) vinden verkiezingen voor de OR-groep plaats en dit betekent dat een groot deel van de groep kan gaan veranderen. Omdat dit van tevoren bekend was hebben Henk en Jacqueline een programma in blokken opgesteld. Hierdoor kunnen we de blokken afzonderlijk volgen en inplannen wanneer het ons goed uitkomt. We kijken uit naar een volgende trainingssessie!”