Projectteam cultuur verbeteren? Start met een PSU

PSU maakt effectieve samenwerking in projectteam mogelijk

Bij de start van een nieuw project wordt veel aandacht besteed aan de inhoud van het project.  Maar om tot een goed eindresultaat te komen is er eerst een goed werkend projectteam nodig. Het is daarom belangrijk om juist in deze beginfase als team in elkaar te investeren. Hoe gaan we met elkaar om? Hoe gaan we werken? Een PSU (project start-up) helpt hierbij. Het werkt de teamwaarden praktisch uit en legt een stevig fundament voor een effectieve en professionele samenwerking. 

De menselijke eigenschappen (oftewel de soft skills) van de teamleden is speelt een grote rol bij de succesfactor in een project. Tijdens een PSU met Insights werk je als team aan een gezamenlijke WIJ cultuur.

Verschillende bloedgroepen en persoonlijkheden

Een projectteam bestaat vaak uit experts die uit verschillende organisaties komen. Daarnaast zijn er ook veel zzp’ers. Dit resulteert in een projectteam met meerdere bloedgroepen, die elk hun eigen normen en waarden hebben. Tel daar de sterke eigen persoonlijkheid die de meeste mensen hebben bij op en het kan al snel gaan botsen. Het is daarom belangrijk om hier vanaf het begin al aandacht aan te besteden, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Binnen dit ambitieuze projectteam heeft iedereen nou eenmaal zijn of haar eigen manier van werken.

Veel projectteams gebruiken de IPM (Integraal project management) structuur. In dit geval zijn de teamrollen al duidelijk ingericht. Toch wordt in de praktijk iedere rol door elk teamlid anders geïnterpreteerd. Ook juist door de ervaringen die de meestal senior kernteamleden met zich meebrengen. Tijdens een PSU ga je een stuk dieper.

Tijdens een project start-up (PSU) besteden we met behulp van het ontwikkel instrument Insights tijd en aandacht aan de persoonlijke voorkeuren van de projectteamleden. Zo krijgen de teamleden inzicht in 8 verschillende persoonlijkheidstypes en de kracht van verschillen. De leden uit het projectteam leren elkaar op zo’n goede manier kennen dat ze elkaars gedrag gaan begrijpen. Na deze start-up weten de kernteamleden waarom ze communiceren en besluiten nemen op de manier die ze doen. Daarnaast wordt er een kleurentaal bepaald voor het projectteam. Deze helpt gedurende het hele project om zaken beter bespreekbaar te maken.

Project start-up (PSU) resultaten

Met 5 jaar ervaring in teamontwikkeling heeft STERK ontdekt dat 2 tot 3 dagen in elkaar investeren aan de start van een project, bijdraagt aan een kritische succesfactor. Resultaat van de PSU met Insights is een stevig fundament voor een effectieve samenwerking in het projectteam. Door tijd en aandacht te besteden aan de soft skills van de verschillende kernteamleden, creëren zij samen de projectteam cultuur.

Meer weten?

Start jij binnenkort een groot project en wil je meer weten over een Insights PSU? Of ben je projectleider en loop je tegen een haperende samenwerking tussen teamleden aan? Bedenk dan eens of bovenstaand verhaal je kan helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op!