Nu extra belangrijk: wees duidelijk richting je team en zorg goed voor jezelf

Het is weer tijd voor een volgende tip voor leiders die nu leiding moeten geven aan een team dat vooral vanuit huis werkt. Onze tip: zorg nu goed voor jezelf en wees duidelijk richting je team.

Waarom is dit juist nu belangrijk? 

In deze crisistijd werken je teamleden zoveel mogelijk thuis en daardoor is er weinig interactie, ontvang je weinig feedback en erkenning. Dit in combinatie met veel negatief nieuws zorgt er misschien voor dat je minder effectief functioneert. Dat noemen wij vanuit Insights ‘slechte dag gedrag’. Dat dit gebeurt is logisch, want zo zitten wij mensen in elkaar. Zeker als we onder stress staan.

Verleg je focus; zet je ‘slechte dag gedrag’ om in je ‘goede dag gedrag’ in je rol als leider voor je team. Dat is goed voor jezelf en direct een goed voorbeeld voor je team.

Maar hoe doe je dat dan? 

1. Zorg goed voor jezelf om fysiek en mentaal sterk te blijven.

Focus op de dingen waar je wel invloed op hebt en stel je prioriteiten naar beneden bij. Wees niet te streng voor jezelf en plan bewust positieve me-time. Ga dingen doen die jij echt leuk vindt om te doen, waar je echt blij van wordt. Zo laadt je jouw batterij op.

2. Wees duidelijk richting je team.

Doordat je teamleden jou (en elkaar) minder zien, is er minder verbinding, meer onzekerheid en zijn er meer vragen bij je teamleden. Ga in deze crisistijd wat dichter op je team zitten. Besluit sneller dan normaal en ga minder in discussie. Wees duidelijk. Laat je teamleden weten wat je nu van ze verwacht. Neem je teamleden mee in het proces, houd de communicatie open. Zo voorkom je dat mensen thuis gaan zitten wachten op elkaar en dat daardoor irritatie en frustratie ontstaat.

Meer hulp nodig?

Weet je op dit moment even niet hoe je jouw team goed bij elkaar kunt houden? Dan kunnen wij helpen. Senior leiderschapscoaches Henk en Jacqueline nodigen je uit voor een gratis kennismakingsgesprek. In dit vrijblijvende Skype of telefoongesprek van 30 minuten bieden we je het volgende:

  • een sparringspartner. We zoomen in op jouw situatie en luisteren naar de problemen waar je nu tegenaan loopt;
  • je krijgt in dit gesprek direct toepasbare hands on tips, speciaal toegespitst op jouw situatie.

Meer weten? Lees hier verder of neem direct contact met ons op.