Investeer in Soft Skills!

Investeer in Soft Skills!

Wat maakt toch dat er binnen organisaties zo weinig aandacht is voor ‘soft skills’?

Telkens weer verbaas ik me er over hoeveel organisaties nog met name vanuit de harde structuurkant sturen op resultaten.

Als de resultaten uitblijven wordt er harder aangestuurd of wordt er aan de harde of systeemkant gesleuteld. Veel aandacht voor de proceskant, veel sheets over hoe de ‘Soll’ er uit gaat zien en veel begrotingen. Adviseurs buitelen over elkaar heen om processen te omschrijven en te automatiseren. Alles ligt vast in blueprints en roadmaps en zou moeten werken….

Wie vraagt zijn medewerkers in een vroeg stadium om hun mening?
Want als er iets is waar de meeste medewerkers allergisch voor zijn, dan is het wel iets te moeten doen waarin ze niet gekend zijn en ze van te voren al weten dat het op zijn best een sub-optimaal resultaat gaat opleveren. De medewerker voelt zich dan opgesloten in een kader waarbinnen hij moet leveren. De dromen die hij al had over het project of product durft hij niet meer te uiten en in plaats van aan de slag te gaan met een gemotiveerde medewerker zien we dan de weerstand optreden. Weerstand die dan weer energie vraagt vanuit de leiding. “had ik maar beter gemotiveerde mensen”, is dan een kreet die wij als adviseurs vaak horen.

 

Van verbinden naar resultaat

Als changecoach komen we vaak op dit punt binnen in een organisatie. Het plan is klaar, de organisatie staat maar het loopt niet. Henk, het lijkt me tijd dat jij wat aan de ‘softe kant’ gaat doen met mijn mensen. Als ware het een project dat te programmeren is en in tijd is weg te zetten. In dit stadium ga ik het gesprek dan ook allereerst met m’n opdrachtgever aan.

Wat heeft er toe geleid dat er afstand is met het team, waar komt de weerstand vandaan, wat doet dat met de opdrachtgever? Wat heeft deze er zelf al aan gedaan? Wat doet het met hem? Heeft hij dat al gedeeld met z’n team? Is HRM betrokken?

Op deze manier verplaats ik de aandacht van ‘hard’ naar ‘zacht’. Van ratio naar gevoel. Hoe is de opdrachtgever of leidinggevende zelf verbonden met het project? En hoe kan hij vanuit deze passie opnieuw verbinding maken om zijn team te enthousiastmeren en te betrekken? Geen sheets, maar kracht & kwetsbaarheid, verbondenheid en enthousiasme zijn dan de beïnvloedingsfactoren om in te zetten.

Het lijkt soms even een stap terug in het proces maar zonder het ontwikkelen en inzetten van ‘soft skills’ geen harde resultaten!

Laat je adviseren en ondersteunen door je HRM professional en/of neem contact op met STERK Teamontwikkeling. We helpen je graag verder.

Op de hoogte blijven van onze laatste team tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief