Meten = weten

Meten = weten

Waarom zou je investeren in teamontwikkeling als je niet weet aan welke knoppen je moet draaien? Iedereen die leiding geeft weet dat je van zo ontzettend veel factoren afhankelijk bent, dat het vaak een ‘lucky shot’ is als het goed uitpakt. Want ga maar na. Allereerst moet je helder hebben wat je doel is. Waar ga je voor als team? Of complexer nog, je bent mede verantwoordelijk voor een team in een matrix organisatie. Dynamisch, maar o zo complex om te managen.

Je hebt niet alleen met meerdere doelen en ambities te maken maar ook met een groepsdynamiek waar je geen grip op krijgt. In de bovenstroom kun je het wellicht nog managen, maar de onderstroom is ongrijpbaar. Bij gedoe in zo’n team worden we dan vaak naar binnengehaald als teamcoaches om met het team aan de slag te gaan. Vaak horen we dan dat er aan de samenwerking moet worden gewerkt, dat er iets speelt met vertrouwen en dat de communicatie niet optimaal verloopt.

Of we daar een mooi teambuilding programma voor willen aanbieden. En o ja, het moet ook nog leuk zijn. Want als je je teamleden uit hun dagelijkse routine haalt, wil je ze wel verleiden en ze iets aanbieden waarnaar ze uit zullen kijken.

Als ambitieuze ondernemer en teamcoach ga je dan vaak enthousiast aan de slag, want je gereedschapskist zit vol met hulpmiddelen om het team te kunnen begeleiden bij het maken van de volgende stap in hun teamontwikkeling. Toch?Misschien eerst maar starten met een communicatie training? of toch teambuilding?

De beste interventie is een scherpe analyse ( met dank aan Rene Meijer van het Balkon). Wij vanuit STERK teamontwikkeling doen het anders. Geen offertes en programma’s voor we een goede diagnose hebben gesteld. Hiervoor hebben we op basis van het gedachtegoed van Patrick Lencioni een Teamscan ontwikkeld, waarbij we op 5 dimensies middels een quick scan een meting doen. Meten = Weten!

Hoe ziet het STERK Teamontwikkeling Model eruit en wat wordt er dus gemeten?

 

“Afbeeldingen”

Bron: 5 frustraties van teamwork- P. Lencioni.
Is er voldoende vertrouwen in het team aanwezig? Durven mensen zich ook kwetsbaar op te stellen? Worden er constructieve discussies gevoerd? En zijn het betrokken teamleden die hun verantwoordelijkheid pakken en gefocussed zijn op resultaat?

Een mooi middel om expliciet te maken wat er in de onderstroom van een team kan leven. En daarmee handvatten biedt om een programma te ontwerpen met gerichte interventies. Daarmee bieden we maatwerk wat werkt!

Benieuwd hoe dit voor jouw team kan werken? Neem dan hier contact met ons op voor de GRATIS Teamscan. Of kijk op www.sterkteamontwikkeling.nl.

Op de hoogte blijven van onze laatste team tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief