Coronastress in je team? Zo ga je er mee om!

Ervaren jij en je teamleden meer stress in deze crisistijd?

Tijdens deze coronacrisis wordt onze stressbestendigheid flink op de proef gesteld. Misschien werk je nu al weken vanuit huis en begint de onzekerheid te groeien. Hoe lang duurt deze situatie nog? Waarom reageren mijn collega’s niet op mijn mail? Hoe kan ik mijn teamleden nog motiveren op afstand? Ik ga nooit mijn deadlines halen op deze manier!

Genoeg redenen om stress te voelen. Laat staan als werk en privé ook nog eens flink door elkaar lopen. Hoe kun je nu het beste omgaan met stress? Hoe reageer je op teamleden die last hebben van coronastress? De 4 kleuren van Insights zijn heel handig om stress binnen je team beter te snappen en er beter mee om te gaan.

Als je de Insights kleuren van je team kent is het gemakkelijker om te reageren op de coronastress van je teamleden. Iedereen reageert namelijk op een andere manier op stress en ook iedereen vindt het weer op zijn of haar eigen manier fijn om met die stress om te gaan.

Op de website van Insights Benelux staat een handige blog over hoe je stress kunt verminderen met behulp van de Insights kleuren. Wij geven alvast een samenvatting:

Hoe ziet stress er uit bij de 4 persoonlijke voorkeurskleuren?

Helder Blauw

Ik krijg stress van: een slechte voorbereiding, afgesneden bochten, afgedwongen spontane beslissingen, sociale afleidingen en te weinig informatie, logica of structuur.

Als ik gestrest ben dan: word ik heel kritisch, leg ik op alle slakken zout, word ik stug en ijzig, raak ik gefixeerd op details en rationele analyses.

Je kunt mijn stress wegnemen door: mij om feedback te vragen over hoe nu verder, mij gedetailleerde informatie en ondersteuning te geven, opnieuw te beginnen maar dit keer met een grondige analyse.

Zacht Groen

Ik krijg stress van: gebrek aan respect, niet-onderkende gevoelens, onverwachte veranderingen, inbreuk op mijn normen en waarden, dreiging van conflict.

Als ik gestrest ben dan: word ik stil en trek ik me terug, zet ik mijn hakken in het zand, zak ik weg in passiviteit en eindeloze (zelf)beschouwing, word ik opstandig en principieel.

Je kunt mijn stress wegnemen door: begrip te tonen voor mijn gevoelens, echt naar me te luisteren en vertrouwen te herstellen, het werk even te laten en me rust te geven, mijn waarden en normen te respecteren.

Stralend Geel

Ik krijg stress van: buitensluiting, afgewezen of vergeten worden, ingeperkte vrijheid, inflexibel of muggenzifterig gedrag, strakke procedures, afgezonderd werken.

Als ik gestrest ben dan: word ik overgevoelig, scherp en emotioneel, ga ik veel en hard praten, word ik chaotisch en ga ik bochten afsnijden, voel ik me verongelijkt.

Je kunt mijn stress wegnemen door: me alles eruit te laten gooien en dan pas verder te gaan, me bewegingsruimte of een uitweg te bieden, de spanning te breken met een grapje, de aandacht naar iets anders te verleggen.

Vurig Rood

Ik krijg stress van: niet-doorgehakte knopen, controleverlies, gebrek aan leiderschap, passiviteit en traagheid, opgekropte emoties, te veel blabla.

Als ik gestrest ben dan: word ik ongeduldig, dominant, fel en veeleisend, ga ik in de aanval, schiet ik door in de controle, neem ik alles over, hou ik me niet meer bezig met gevoeligheden.

Je kunt mijn stress wegnemen door: me snel actie te laten ondernemen, me een beslissing te laten nemen, mij de touwtjes in handen te geven, me mijn standpunt te laten toelichten.

Wil je de hele blog van Insights lezen? Klik hier.

Even sparren met een leiderschapscoach?

Geef jij leiding aan een team of ben je manager van een team en ervaar je ook coronastress bij jouw teamleden? En misschien ook wel bij jezelf? Het is dan heel fijn om even je hart te luchten bij een ervaren coach. Even met iemand je ervaringen delen en na een kort gesprek direct aan de slag met nuttige tips!

Lees hier meer over ons gratis kennismakingsgesprek.