Verbinding in je team behouden? Zo doe je dat!

Zo behoud je verbinding binnen je team ondanks thuiswerken en decemberstress

Wie veelal thuiswerkt door Covid-19 merkt vast dat het nu extra moeilijk is om verbinding binnen je team te houden. De werkdruk die rondom de jaarwisseling vaak nog hoger ligt dan normaal, maakt het er niet gemakkelijker op. En juist nu is het creëren en het behouden van verbinding extra belangrijk, want mensen hebben behoefte aan elkaar. De schaarse online teamtijd die er is moet je dus goed benutten. In deze blog lees je hoe je dat doet.

Door het thuiswerken loop je veel informele tijd met collega’s mis. Even kletsen bij het koffiezetapparaat, tijdens de lunch of projecten bespreken op weg naar een toiletbezoek. Als je elkaar op kantoor regelmatig tegenkomt is het zoveel makkelijker even snel bij elkaar te checken hoe het gaat. Tijdens een online meeting wordt de tijd al snel alleen maar functioneel gebruikt. Snel schakelen over de inhoud van de taak die er ligt en daarna kan iedereen weer doorwerken in zijn thuiskantoor. Door snel te schakelen op inhoud krijg je niet de verbinding waar we allemaal behoefte aan hebben.

Wees je bewust van schaarse teamtijd

Eerste stap in het verbinden van je team is het creëren van bewustzijn over die schaarse teamtijd. De tijd die je samen doorbrengt, ook al is dat online, is zeldzaam en dus moet je hem goed benutten. Besluit ten eerste samen wat belangrijk is in een teamoverleg. En wat is het doel van het overleg? De voorzitter hoeft niet per se de teamleider te zijn. Het moet iemand zijn die ervoor zorgt dat iedere deelnemer binnen het online overleg aan het woord komt. En nog belangrijker dat ieder teamlid gehoord wordt en zich gehoord voelt. Zo krijg je verbinding.

Een tweede tip is dat je niet alle lopende onderwerpen moet willen bespreken in een overleg. Focus op slechts een paar ambities. Inventariseer ook eerst waar je het over gaat hebben. Wat iedereen belangrijk vindt. Is het overleg informatief of moeten we besluiten nemen? Zo weet iedereen wat het doel van het overleg is. En is het overleg voor ieder teamlid ook nuttig. Zo creëer je samen verbinding.

Een derde tip is om het samen positief te houden. Op hoe het wel kan. Op hoe het samen beter kan. Wees je ervan bewust dat als je iets tegen iemand wilt zeggen, nu het moment is. Geef elkaar positief kritische feedback en geef complimenten over wat wel goed gaat.

Wat aandacht krijgt groeit

De waan van de dag regeert en wat op dat moment belangrijk is, daar gaat de aandacht naar uit. Dat zie je ook in online teamsessie terug. Hier komt ook de voorzitter weer aan bod. Hij of zij kan soms onderwerpen parkeren of besluiten dat er iets besproken moet worden op een ander moment. Bedenk je dat wat aandacht krijgt groeit. Als je veel gaat en laat zeuren, dan geef je dat aandacht en dat zal het zeuren zeker niet verminderen. Wil je stappen zetten? Geef dan aandacht aan de volgende stap.

Onderstroom en bovenstroom in online overleg

De bovenstroom gaat over WAT er samen moet gebeuren. Over de inhoud. De onderstroom gaat over HOE je dat samen gaat doen. De verbinding met elkaar gaat altijd over het HOE. Hoe doen we het samen. Daarom is samen afspraken maken over het HOE dus één van de belangrijkste dingen die helpen bij het verbinden van een team.

Wanneer is er overleg? Hoe schikt deze dag voor alle teamleden? Hoe laat? Hoe lang? En waarover overleggen we? Hoe komt de agenda tot stand? Hoe is deze agenda voor iedereen belangrijk? Met HOE vragen, maak je samen tijd vrij voor de onderstroom. Hoe is het met iedereen en hoe sta je erin? Vergis je niet door steeds op de rationele bovenstroom (de taak die er ligt) te blijven focussen. Voor het behalen van succes is juist focus op de onderstroom zo belangrijk.

Insights kan helpen

Verlopen jouw online overleggen met je team moeizaam en lukt het na het opvolgen van bovenstaande tips niet om verbinding te creëren? De kleurentaal van Insights Discovery helpt hierbij. Het krachtige systeem van Insights gaat uit van psychologische voorkeuren. Ieder mens is uniek met bijzondere talenten en kwaliteiten en persoonlijke voorkeurstijlen. De kleurentaal van Insights maakt de verschillen tussen de mensen eenvoudig inzichtelijk en bespreekbaar. En dat zelfinzicht en inzicht in anderen zorgt voor begrip, erkenning en respect.

Wil je meer weten over hoe Insights kan helpen bij het leggen van verbinding binnen jouw team? Neem dan contact met ons op! We vertellen je graag vrijblijvend meer.