Niet iedereen is een leider, maar er zit een leider in iedereen

Wanneer we denken aan leidinggevenden in ondernemingen denken we vaak aan doelgerichte mensen die goed weten waar de organisatie naartoe wil. Ze kunnen piketpaaltjes slaan en delegeren, zijn actiegericht én hebben focus op resultaat. In Insights-termen: zij hebben een voorkeur voor Vurig Rood. Met die gedachte hebben mensen met Vurig Rood als laagste voorkeur dus per definitie weinig tot geen kans op een leidinggevende positie…

Maar is dat wel zo? Is het noodzakelijk dat een leider een grote dosis Vurig Rood bezit? Denk eens aan inspirerende leiders als

 

Volgers

Deze leiders hebben allemaal iets bereikt, namelijk het verkrijgen van een heleboel volgers door hun manier van leidinggeven. Volgers? Ja! Jouw teamleden zijn je volgers. Als je het goed doet tenminste. En dat gebeurt mijns inziens niet wanneer je alleen je Vurig Rood inzet.

Inspirerende leiders hebben een visie, zij willen iets bereiken. Dat kan vanuit je Vurig Rood (resultaat om het resultaat), maar vaak is het vanuit een heel ander perspectief. Mandela ging bijvoorbeeld voor gelijkheid (Zacht Groen) en Jeff Bezos leeft in de gedachte “alles is mogelijk” (Stralend Geel) maar baseert zijn beslissingen altijd op feiten (Helder Blauw). Wat zelfs twee tegengestelde kleuren zijn.

Als je die visie helder hebt en goed uitdraagt, dán vind je volgers, dán bouw je een team. Je inspireert je teamleden met jouw visie en krijgt ze daarom mee. Dat Vurige Rood is fijn om te hebben, maar zonder visie ben je nergens.

 

Waar komt je visie vandaan?

Jouw visie, jouw mening, jouw gedachten, jouw ideeën. Het gaat vooral om het woordje “jouw”. Want je visie komt uit jezelf. En dat is waar goed leiderschap ook vandaan komt, uit jezelf. Je visie moet bij jou passen, maar ook je manier van leidinggeven moet je op het lijf geschreven staan. Wat mij betreft hoef je niet keihard te gaan trekken aan je Vurig Rood, ga juist op ontdekkingstocht naar jouw krachten in álle Insights-kleuren. Haal de krenten uit de pap en maak er een mooie mix van die volledig uit jezelf komt.

 

Hoe geef je dan goed leiding, hoe blijf je bij jezelf?

Ok, je hebt je visie, je weet waar je met je team over 1, 2 of zelfs 5 jaar wil staan. Hoe neem je dan je mensen mee?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is eigenlijk goed leiderschap? Daar zijn de meningen over verdeeld. Wij, bij STERK, zijn ervan overtuigd dat verbinding het codewoord is:

  1. Verbinding met jezelf
  2. Verbinding met je team

Ik zet heel bewust “verbinding met jezelf” op de eerste plaats. Ben je niet in contact met jezelf, dan kom je niet authentiek over bij je team en worden ze nooit je volgers. Mensen volgen authentieke leiders. Stel jezelf eens de vraag; “in hoeverre vind ik mezelf authentiek richting mijn team? Ben ik mezelf?” En wees kritisch! Durf je nog een stapje verder te gaan? Vraag het dan je teamleden!

Punt 2 van verbinding is de verbinding met je team. Wie zijn je teamleden? Wat houdt hen bezig? Waar worden ze blij van? En waarvan verdrietig? Wat is hún doel voor over een aantal jaar? En ga zo maar door. Verdiep je in je teamleden en ga het gesprek aan. Maar ook, en zeker niet minder belangrijk, wat is de impact van jouw eigen gedrag op je teamleden? Ben je je daar bewust van?

 

Conclusie

Visie, volgers en de vier kleuren dus! Een mooi rijtje; de 3 V’s. En om terug te komen op de titel van dit blog en onze STERK filosofie; niet iedereen IS een leider, maar in iedereen ZIT een leider. Zolang je maar in jezelf durft te duiken en je authentiek durft op te stellen. Laat het er maar uitkomen. En mocht je daar hulp bij willen, dan zijn wij er voor je.

Dus stel jezelf de vragen; Wat is mijn visie? Waar wil ik heen met dit team? En waarom? Wie ben ik en wie zijn mijn teamleden? Welke Insights-kleuren gebruik ik om mijn team te leiden? En welke zou ik nog beter in kunnen zetten?

Het is echt zo. Ook in JOU zit een leider. Geniet van je ontdekkingstocht en maak er iets moois van. En mocht je het willen delen, dan lees ik heel graag hoe het je vergaat via henk@sterkteamontwikkeling.nl

 

Met vriendelijke groet,

Henk Buitelaar

 

Ps. Wil je trouwens direct aan de slag met jouw 3V’s? Meld je dan snel aan voor onze leiderschap 3-daagse eind juni. Er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar!

Meld je hier aan.