“Confrontatie is het begin van de oplossing”

In deze nieuwe serie praten we met sterke leiders over leiderschap. Wat typeert een goede leider volgens hen? En hoe belangrijk is het om aan persoonlijke ontwikkeling te doen? Wat is de grootste uitdaging van een leider op dit moment? Wil jij geïnspireerd worden door de sterke leiders van nu? Ga er even lekker voor zitten en lees mee.

Wie is Mic de Bleyser?

Mic: “Ik ben Director Special Projects bij gebiedsontwikkelaar BPD. BPD ontwikkelt de leefomgevingen van de toekomst met betaalbare, duurzame woningen. Ik doe projecten die ingewikkeld zijn, waar geen bureau voor is of die ergens van een bureau af dreigen te vallen. Denk aan het ver- en aankopen van bedrijfsonderdelen, portefeuilles, projecten en interim klussen in het buitenland. Nu werk ik in Duitsland aan de strategie en coach ik een regiodirecteur. Daarnaast doe ik samen met Jeroen Galle het project ODE (Oosterdokseiland) in Amsterdam. Dit project heeft een grote omvang en is zeer complex.”

Wat typeert volgens jou een goede leider?

“Als leider van projecten moet je goed zijn in het opzetten van een team. Voor elk project heb je weer een andere teamsamenstelling nodig en het is jouw taak om per project de beste mensen om je heen te verzamelen.”

“Ook het voeren van goede interne communicatie richting de stakeholders is erg belangrijk als leider. Als je een nieuwe klus krijgt is het aan jou om een plan van aanpak te maken. Dat voorstel leg je bij de opdrachtgever. Creëer intern steeds duidelijkheid. In feite formuleer je zo je eigen opdracht. Als de mensen in de organisatie weten wat je doet, dan is er rust en vertrouwen.”

“Niet alleen communicatie richting de stakeholders is belangrijk. Binnen je team moet je continu het einddoel en de weg er naartoe communiceren. Als leider moet je een verhaal hebben. Dit is er aan de hand, zo zit het en zo gaan we het doen. Dat verhaal moet consistent zijn. Vervolgens ga je je team challengen op dat verhaal. Deugt het verhaal niet? Dan moeten je teamleden dat kunnen zeggen. Die tegenkracht moet je organiseren, omring je met mensen die tegengas durven geven, want dan kan een plan alleen maar beter worden.”

Doe jij aan zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling?

“De tijd van scholing ligt nu wel achter me. Ik heb na mijn opleidingen nog twee masters en ik denk dat je de grootste momenten van reflectie ervaart als je in een klasje zit met mensen die min of meer hetzelfde doen als jij.”

“Toch leer ik elke dag, want de beste reflectie komt natuurlijk van je collega’s of teamleden. Zo heb ik pas een klus gedaan in Duitsland en daar werkte ik heel intensief samen met een collega. Dan stel je elkaar toch vragen waarom je iets op een bepaalde manier doet. Bij het project ODE ervaar ik dit ook, want daar zitten we met twee directeuren op de klus. Als je elkaar vertrouwt geef je elkaar ook reflectie op gedrag.”

Wat zijn jouw beste leiderschapskwaliteiten? En wat zou je nog willen verbeteren?

“Als ik op een klus kom, zie ik mezelf nooit als leider. Ik wil echt samen een probleem oplossen. Toch denk ik dat ik met mij gedrag wel leiderschap toon. Zo noem ik dingen graag bij de naam en neem ik beslissingen die anderen misschien niet durven te nemen. Mijn stijl is vrij direct. Gaat een project niet zo goed? Dan communiceer ik dat intern, je moet ook een slechte boodschap durven verkondigen.”

“Daarnaast lukt het me meestal wel om een goed team samen te stellen. Mensen die niet alleen voor me werken omdat ik de baas ben, maar omdat we samen een doel hebben. En mensen die hun meningen durven te geven. Een goed team durft met tegenargumenten bij hun leider te komen.”

“Ik ben me er bewust van dat mijn stijl niet bij alle projecten past. Dat is iets wat je moet leren en durven als leider. Geen klussen aannemen die niet bij je passen. Er is genoeg werk, je kan prima selectief zijn en voorsorteren op klussen die wel bij je passen.”

Wat is de belangrijkste les over leiderschap die jij gedurende je carrière geleerd hebt?

“Het gaat om gedrag, niet wat er op je kaartje staat. Op basis van autoriteit je zin krijgen is een manier van leidinggeven, maar is naar mijn mening niet de beste. Uiteindelijk kijken mensen toch naar degene die afspraken nakomt, problemen oplost en vragen beantwoordt.”

“Een andere les die ik geleerd heb is dat je niet bang moet zijn om een team te wijzigen. Veel leiders doen er alles aan om hun team bij elkaar te houden. Maar ik wil weten of een team blijft functioneren of niet. De Insights sessies van STERK kunnen daarbij helpen.  Als je waarneemt dat niet alle teamleden op een lijn zitten, ga dan de confrontatie aan. Ga maar eens op een fatsoenlijke manier met elkaar over het probleem praten, benoem de olifant in de kamer. In mijn ogen begint met confrontatie de oplossing. Als je er dan niet uitkomt en dat als consequentie heeft dat mensen vertrekken, klinkt dat als een mislukking, maar dat is dus ook een oplossing!”

Wat vind jij op dit moment belangrijk als leider? Wat speelt NU het meest?

“Als je de vijftig voorbij bent krijg je ineens veel meer slechte berichten te verwerken. De één krijgt slecht nieuws over zijn gezondheid, de ander verliest een dierbare. Er gebeuren heftige dingen en dat relativeert. Je wordt er mee geconfronteerd dat je omgeving uiteindelijk belangrijker is dan werk.”

“Ik wil graag weten wat er speelt bij teamleden, waarom gaat het even minder? Ik wil ze ruimte geven om er mee te dealen zodat ze ook weer op niveau terug kunnen komen. Ik heb van nature geen grote sociale antenne, maar wil wel weten wat er speelt. Als dat niet vanzelf gaat, zijn er altijd plekken waar je die informatie als leider wel krijgt. Ga maar eens op een stoel bij het secretariaat zitten en gewoon luisteren.”

Leiderschapsontwikkeling

Voor je volgende stap in je leiderschap!

Ben jij ook leider of geef je leiding aan leiders en heeft dit verhaal je geïnspireerd om ook meer aan reflectie te doen? STERK teamontwikkeling kan jou en je team helpen!

Ik wil groeien als leider