“Aandacht is het nieuwe goud”

In deze nieuwe serie praten we met sterke leiders over leiderschap. Wat typeert een goede leider volgens hen? En hoe belangrijk is het om aan persoonlijke ontwikkeling te doen? Wat is de grootste uitdaging van een leider op dit moment? Wil jij geïnspireerd worden door sterke leiders van nu? Ga er even lekker voor zitten en lees mee.

Wie is Paulette van den Broek?

Paulette: “Ik ben sinds september 2020 Directeur Dienstverlening bij Waternet. Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zorgt voor de hele waterkringloop. Wij werken voor twee opdrachtgevers te weten: aan gemeente Amsterdam leveren wij drinkwater. En voor het Waterschap Amstel Gooi en Vecht werken we aan sterke dijken en schoon water. Als directeur dienstverlening ben ik verantwoordelijk voor alle dienstverlening richting de klant, maar ook de interne dienstverlening hoort daarbij. Voor mijn rol bij Waternet werkte ik bij de NS in verschillende functies. De laatste zeven jaar was ik daar Directeur Klantenservice.”

Wat typeert volgens jou een goede leider?

“Als leider moet je goed weten wat je wilt bereiken en richting aangeven. Kijk naar je team en bepaal op welke as je moet acteren. Zelf acteer ik op de as van structuur en vrijheid. Het ene teamlid heeft structuur nodig en de ander juist vrijheid. De een moet je meer begrenzen en de ander moet je juist stimuleren.”

“Daarnaast is het belangrijk om de werkelijkheid te omarmen, neem alles zoals het is. Daar horen ook de mindere momenten bij. Organiseer ook tegenspraak en feedback in je team, want er is verschil in gelijk hebben en gelijk krijgen. Het is belangrijk dat je als leider alle geluiden wilt horen, luister goed naar anderen en hun argumenten. Durf jezelf daarbij kwetsbaar op te stellen.”

Doe jij aan zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling?

“Ik houd ervan om mezelf door te ontwikkelen vanuit meerdere aspecten. Het vak als leider is heel mooi, maar je kunt het alleen maar heel goed doen als je kritisch naar jezelf kijkt en daarin blijft leren en ontwikkelen. Ik ben nu 55 en geef al ruim 30 jaar leiding. In het begin aan een klein team en inmiddels aan ruim 600 medewerkers. Toen ik als leider begon had ik ook een coach en startte ik met het bijhouden van reflectieboekjes. Daarin schreef ik wat ik goed deed en wat mijn leerpunten waren, waar ik tegenaan liep. En dat bijhouden van zo’n boekje doe ik nu nog steeds.”

“Ik heb leidinggegeven aan duizend machinisten en conducteurs in Amsterdam. Dat was een pittige opdracht en dan maak je heftige dingen mee. Door in mijn reflectieboekjes op te schrijven wat ik deed en hoe ik het deed, kreeg ik inzicht in wat wel en niet werkte. Je leert ervan. Als je verantwoordelijkheid draagt om een grote groep in beweging te krijgen en te houden is het minste wat je kan doen jezelf in beweging houden. Het hoort bij je vak.”

Wat zijn jouw beste leiderschapskwaliteiten? En wat zou je nog willen verbeteren?

“Ik heb veel energie en kan goed inspireren en motiveren. Daarnaast geef ik aandacht en benoem ik de werkelijkheid zoals die is. Als waarderend leider kan ik onderzoeken en complimenteren maar ook zeker begrenzen. Ik ben geen soft type. Ik ga geen heftige voorstellen uit de weg omdat die zich tegen me kunnen gaan keren. Ik ga in gesprek en luister goed.”

“Een leermoment voor mij was dat wanneer je in een nieuwe organisatie komt, je het jezelf moet gunnen om even op je handen te gaan zitten. Ik kan direct vanaf de start gaan analyseren en handelen. Terwijl je juist respect moet hebben voor het verleden. De zaken liepen op een bepaalde manier en die hebben ook een functie gehad. Maar van nature wil je jezelf direct van je goede kant laten zien, jezelf bewijzen. Beter is het om de tijd te nemen om waar te nemen en de nieuwe organisatie te leren kennen.

Wat is de belangrijkste les over leiderschap die jij gedurende je carrière geleerd hebt?

 “Toen ik in Amsterdam leidinggaf aan machinisten, conducteurs en servicemedewerkers had ik wel eens te maken met kritische situaties waarin het vooral ging over normen en waarden. Wat vinden wij nog normaal? Je moet als leider dan gaan begrenzen. Begrens ik omdat het mij persoonlijk raakt of omdat het beter is voor de organisatie? Dan moet ik mezelf voorhouden dat het nooit gaat om Paulette van den Broek BV, maar om het grote geheel. Soms is dat moeilijk als je persoonlijk geraakt wordt in een situatie. Het is belangrijk dat je jezelf dan rustig houdt en niet te direct acteert. Denk aan het grotere geheel en beschouw de situatie vanaf een afstand.”

Wat vind jij op dit moment belangrijk als leider? Wat speelt NU het meest?

“Het is nu belangrijk om een baken te zijn voor mensen. Aandacht is het nieuwe goud. Doorgrond je mensen en ontdek wat er leeft en speelt. Zeker nu veel mensen nog steeds thuiswerken is het belangrijk om goed door te vragen en echte aandacht te hebben.”

“Vind je het moeilijk om goed te luisteren? Beweeg dan naar de pijn toe. Wordt het moeilijk? Voel je dat het ongemakkelijk wordt? Dan heb je een leerpunt te pakken. Het beste wat je dan kan doen? Er gewoon in stappen! Je kunt ook een prullenbak over je hoofd schuiven en doen alsof je er niet bent, maar dan leer je niet. Ga het aan. Zeg dat je het moeilijk vindt of dat je het ook even niet weet. Toon je kwetsbaarheid door te benoemen. Een goede leider handelt niet alleen met zijn of haar hoofd en ook niet alleen met zijn of haar hart. Je leidt met je hoofd én je hart. Die combinatie is van groot belang.”

Leiderschapsontwikkeling

Voor je volgende stap in je leiderschap!

Ben jij leider of geef je leiding aan leiders en heeft dit verhaal je geïnspireerd om ook meer aan reflectie te doen? STERK teamontwikkeling kan jou en je team helpen!

Ik wil groeien als leider