“Als ik niet integer ben, is de organisatie dat ook niet”

In deze nieuwe serie praten we met sterke leiders over leiderschap. Wat typeert een goede leider volgens hen? En hoe belangrijk is het om aan persoonlijke ontwikkeling te doen? Wat is de grootste uitdaging van een leider op dit moment? Wil jij geïnspireerd worden door de sterke leiders van nu? Ga er even lekker voor zitten en lees mee.

Wie is Rob Dekker?

Rob: “Ik ben directeur-bestuurder bij Woonstichting JOOST. Van oorsprong was ik altijd opbouwwerker en verantwoordelijk voor het leggen van de verbinding tussen huurders en verhuurders als het bijvoorbeeld ging om renovatie en sloop. In de jaren tachtig ben ik geswitcht naar de andere kant. Hoewel ik nu zelf onderdeel werd van het systeem (de woningstichting -red.), ben ik me altijd blijven inleven in de huurders. Ik doe mijn werk nog steeds vanuit de rol als opbouwwerker.”

“De laatste jaren ben ik eindverantwoordelijk voor de gehele Woonstichting en het is één van de mooiste dingen om te doen. Volkshuisvesting is gewoon mooi. Wij zijn een semi-overheid en hebben geen winstoogmerk. We werken dan ook puur voor het woongeluk van onze huurders. De huurder staat echt voorop.”

Wat typeert volgens jou een goede leider?

“Een goede leider heeft een duidelijke visie. Je weet waar je naartoe wilt. Daarnaast ben je open minded en maak je zowel intern als extern goede verbindingen. Als je als leider vooruit wilt, moet je goed luisteren, maar ook mensen ruimte geven om verantwoordelijkheid te pakken en zelfstandigheid te ontwikkelen. Sta open voor de eventuele fouten die ze maken. Een goede leider zorgt ervoor dat fouten niet onder het tafelkleed worden geschopt, maar dat die gemeld worden. Laat je medewerker zelf nadenken over een oplossing als ze een probleem hebben!”

“Daarnaast moet je jezelf goed kennen. Kijkend naar de Insights kleuren ben ik zelf een ‘flinke rode’. Mijn valkuil is dus ook ongeduld. Dat is voor mij fijn om te weten want als ik een medewerker ruimte geef om een taak uit te voeren, is het aan mij om af en toe op mijn tong te bijten. Als ik dat niet doe, maak ik mijn medewerker gek of neem ik de taak over. Soms moet dat natuurlijk, maar het liefst wil ik dat niet.”

Doe jij aan zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling?

“Ik ga over een paar maanden met pensioen, maar tot op de dag van vandaag doe ik aan intervisies. Ik vind het heel belangrijk dat een leider daarvoor openstaat, ik heb in mijn leven zo’n vijf verschillende coaches gehad. Persoonlijke ontwikkeling vind ik erg belangrijk, ook binnen de organisatie. Wij doen veel aan binden en boeien.”

“Soms zeggen collega’s wel eens tegen mij; ‘Jij bent senior, jij hebt die opleidingen toch niet meer nodig?’ Onzin vind ik dat. Ik vind het belangrijk om scherp te blijven, op inhoud weet ik inmiddels alles wel, maar op persoonlijk vlak kun je altijd blijven leren. Ik heb nu drie tot vier keer Insights gedaan, want ik vind het heel boeiend om te zien hoe je zelf in elkaar zit en hoe je team in elkaar zit. In de rapportage die je krijgt staan 98 procent opmerkingen over jezelf die kloppen en tijdens een aanvullende sessie ga je verder de diepte in. Als je die rapportages van elkaar vervolgens uitwisselt, leer je elkaar nog beter kennen.”

“Als je weet hoe je mensen in elkaar zitten kun je ze goed coachen. Zo heeft iemand met veel groen in zijn of haar profiel vaak moeite met snel besluiten nemen. Als je weet hoe dat komt, kun je goed helpen. Zo heeft het namelijk totaal geen zin om ‘een groene’ op te jagen. Maar iemand die te veel op controle zit en daardoor deadlines niet haalt, kun je wel coachen. Net zoals dat mijn ongeduld ook te coachen is.”

Wat zijn jouw beste leiderschapskwaliteiten? En wat zou je nog willen verbeteren?

“Ik heb een duidelijke visie en weet goed waar ik naartoe wil. Daarnaast ben ik creatief en innovatief. Als leider sta ik naast je en niet boven je. Afgelopen maanden hebben we intern veel vervelende dingen meegemaakt, zoals het verlies van dierbaren. Dan wil ik er ook voor mijn mensen zijn. Uiteindelijk ben ik wel de baas, maar ik wil meer zijn dan dat. Dat is ook precies waar het uitdagend is, want je moet wel de baas blijven. Je hebt een voorbeeldfunctie. Dus als je naast je medewerkers staat, moet je ook opletten wat je zegt en doet. Als ik niet integer ben, is de organisatie dat ook niet.”

Wat is de belangrijkste les over leiderschap die jij gedurende je carrière geleerd hebt?

“Eigenlijk zijn dat er twee. Zo heb ik jarenlang onder een leidinggevende in Arnhem gewerkt en daar heb ik het vak echt van geleerd. Hij straalde passie uit en stond open voor verbinding. Hij gaf echt leiding met zijn hart en niet met het hoofd. Van hem leerde ik dat je het leven moet vieren als er iets te vieren valt en dat je er ook moet zijn als er verdriet is. Zo schreef hij hele mooie kaarten en brieven naar medewerkers. Dat vond ik zo mooi en dat heb ik me op mijn manier ook eigen proberen te maken.”

“Een tweede les die ik leerde komt uit mijn gezin. Ik kom uit een rood nest, en geld was nooit belangrijk. Het was pas belangrijk dat je er bent voor de ander, dat je dingen samendoet. Ik ben ook heel bewust naar de Sociale Academie gegaan. Ik wilde iets betekenen voor mensen die minder bedeeld zijn en dat is nu echt de rode draad door mijn werk heen.”

“Bij Woonstichting JOOST werken we volgens De Bedoeling van Wouter Hart. Dit houdt in dat we het systeemdenken loslaten. Een lezing van Wouter heeft me enorm geïnspireerd. Woonstichtingen zijn semi-overheid en we hebben te maken met enorm veel regels. Tien jaar geleden kon het zo zijn dat een medewerker een huurder aan de telefoon wel graag wilde helpen, maar het gewoon niet mocht. Zo zijn nu eenmaal de regels, hoorde je dan. Mensen verscholen zich erachter. Nu proberen we te denken als goede buurman of buurvrouw, want in heel veel situaties kun je maatwerk leveren en verder denken dan de regels.”

Wat vind jij op dit moment belangrijk als leider? Wat speelt NU het meest?

“Ik zei vanmorgen nog tegen een collega, het is maar goed dat ik met pensioen ga, want ik kan slecht tegen hybride werken. Als maatschappelijk ondernemer is het lastig om te zien dat vaak maar de helft van je personeel op kantoor is. De rest werkt vanuit huis en die zie je soms weken niet. Ik vind het heel moeilijk om op deze manier met elkaar te verbinden. Je hebt elkaar nu eenmaal nodig in een organisatie. Het klinkt misschien gek, maar even een hand op je schouder of een gesprekje bij de koffieautomaat, is zo ontzettend belangrijk.”

Leiderschapsontwikkeling

Voor je volgende stap in je leiderschap!

Ben jij ook leider of geef je leiding aan leiders en heeft dit verhaal je geïnspireerd om ook meer aan reflectie te doen? STERK teamontwikkeling kan jou en je team helpen!

Ik wil groeien als leider