STERK teamontwikkeling inspiratiesessie in De Krachtcentrale | DEEL 2

Teamcohesie: bubbels, tandwielen en satéprikkers

Tijdens de inspiratiesessie van STERK teamontwikkeling gaat het over teamcohesie. In het eerste deel van de sessie namen Jolanda Kroep, Sander Weitkamp en Pieter Stenfert ons mee in hun visie op teamcohesie. Wat maakt een team succesvol? Is het de balans tussen de wat (taakcohesie), wie (sociale cohesie) en hoe (normatieve cohesie)? De aanwezige high professionals gaan er met elkaar over in gesprek. Omdat de visie van al die aanwezigen zo ontzettend waardevol is, delen we ze graag met het grote publiek.

Voorbeeldfunctie en vertrouwen

De groep professionals die deze punten opschreef, stelt dat het hebben van een heldere missie, visie én rolverdeling bijdraagt aan goede teamcohesie. De top binnen de organisatie heeft een voorbeeldfunctie. Aan die persoon of personen om de missie en visie altijd uit te dragen. Natuurlijk mogen alle lagen inspraak hebben, maar het is wel belangrijk dat iedereen achter de missie en visie staat.

Andere belangrijke elementen voor goede teamcohesie zijn onderling vertrouwen, goede communicatie en durven handhaven op afspraken. Een leider die kan verbinden draagt bij aan het succes.

Geluk als oliemannetje

Sander sprak over bubbels in zijn verhaal over het project binnen Tennet, maar deze groep ziet liever tandwielen. Als afdelingen bubbels zijn, betekent dit dat ze niet samen kunnen werken, want iedereen zit in zijn eigen bubbel. Tandwielen gaan in elkaar over en zorgen er samen voor dat iets werkt.

Als alles wel lekker loopt in een team, is dat dan puur geluk? Of is er iemand met een onzichtbare rol die als oliemannetje zorgt voor het slagen van het team?

Satéprikker brengt alles samen

Het is belangrijk dat ieder teamlid weet waar hij of zij aan bijdraagt en hoe dat dan moet. Focus op het probleem dat je met elkaar gaat oplossen. Daarnaast is het belangrijk om in een team aan te tonen welke types en verschillende expertises er zijn. Welke waarde lever je? In plaats van een bubbel gebruikt deze groep liever een satéprikker. Zie de stukjes als expertise en waardes en satéprikker verbindt alles aan elkaar zodat het team één geheel wordt.

 

 

Praten, praten, praten

Belangrijkste voor goede teamcohesie? Praten, praten en nog eens praten. Communicatie is volgens deze groep professionals heel belangrijk voor balans in het team. Het is daarbij belangrijk dat je elkaars irritatiepunten en motivatiepunten leert kennen. Besteed ook veel aandacht aan de zingeving van het bedrijf, het team én de teamleden. Betrek daar het individu bi

Je ego parkeren

Succesfactoren voor een goede teamcohesie zijn volgens deze groep professionals vooral mensbewust. Een leider mag zijn of haar kwetsbaarheid laten zien en mag mens zijn. Het ego moet je parkeren. Maak de onderstroom bespreekbaar zodat je van allergie naar zelfinzicht kunt schakelen. Maak dat wat onbewust is juist bewust. Vertrouwen is hierbij de basis. Kijk daarnaast niet alleen naar wat een teamlid of leider zegt, maar kijk naar lichaamstaal, want het lichaam liegt niet!

Hulp nodig bij teamcohesie?

Alle professionals die aanwezig waren hebben zo hun eigen kijk op teamcohesie. Aan het einde van de inspirerende middag blijkt ook dat bijna iedereen struggelt met het creëren van een goede teamcohesie. Zoals Pieter al zei, teameffectiviteit is een kunst. Mensen zijn niet logisch, maar psychologisch. Wat voor de één gemakkelijk lijkt, is voor de ander een hele opgave. En toch moet je het samen doen.

Ben jij een leider en sta jij samen met je team voor een uitdaging? Lukt het niet om de wat, wie en hoe binnen het team in balans te krijgen? STERK teamontwikkeling kan helpen! Samen brengen we de dynamiek binnen het team in kaart. Zonder zicht op de taak te verliezen, focussen we op de onderstroom. Hoe werk je zo effectief mogelijk samen?